Pälsvård

Pomeranian är ju en riktig liten nallebjörn med sin tjocka, mysiga päls. Pälsen består av en ullig del som ger pälsen sin volym och av stickhår som är den färgade pälsen som sticker ut ovanför ullen. Trots sin tjocka päls så är pälsvården hos pomeranian relativt lätt att sköta. Det räcker oftast med att borsta igenom pälsen en gång per vecka eller till och med var annan vecka. Vid fällning krävs förstås lite mer borstande då pälsen inte ramlar av själv utan måste borstas bort. När man borstar sin pomeranian så är det viktigt att man når ända ner i botten och därmed även reder ut ullen. Är det något som kan ge tovor så är det just den ulliga delen. Det är dock viktigt att veta att ullen är en del av pälsen på denna ras. Man ska alltså inte försöka ta bort ullen med en så kallad forminator men det går bra att använda en karda som ser till att ta bort all lös ull som lossnar när det är dags för att byta ut sin päls. Det sker  omkring två gånger om året och då fastnar den mesta ullen i borsten/kardan under ett par veckor. Din hund känns många gånger mindre och tunnare när pälsen byts ut. Men så fort allt är borta så börjar ny sakta växa ut. En tik som fått valpar brukar alltig byta sin päls efteråt och dessa byten kan bli rätt extrema och ge tiken ett tråkigt utseende. Men misströsta inte för detta är normalt och pälsen kommer tillbaka.

Det lättaste och  mest skonsamma för hunden är om du borstar mot hårriktningen, dvs att du borstar all päls upp mot huvudet. Att borsta medhårs gör det svårare att nå alla tovor och dessutom verkar hunden mer bekväm med att man borstar mothårs. Va noga med pälsen bakom öronen då det oftast bildas tovor där eftersom halsban/sele gärna hjälper till att skapa tovor just i den regionen. Större tovor eller många gör ont och är obehagliga för hunden. Vissa hundar vill inte alls delta i pälsvården utan försöker hela tiden smita och försvåra det för ägaren att komma åt. Det är då viktigt att du vänjer din pomeranian vid denna behandling. Det gör du genom att borsta lite och ofta. Försök att göra det till en mysig stund i t.ex. soffan så att hunden känner sig avslappnad och rädslan försvinner. I början kanske du endast kan ta fram borsten och visa den samt hålla den mot hundens kropp. När hunden slappnar av så tar du bort den och berömmer. Sen gäller det att sakta bygga upp förtroendet med små steg. Ett kan vara att man under ett par dagar tar fram borsten och bara borstar några få drag för att efter en tid utöka till att kanska borsta ett visst område. Eftersom hunden ska borstas i ca 15 år framåt så är det ett viktigt att man lägger ner tid på detta.

När det kommer till att trimma (klippa) pälse så ska man vara försiktig. Det bästa är att rådgöra med en erfaren pomeranianägare. En pomeranian ska trimmas på ett visst sätt och man måse vara försiktig så man inte förstör pälen. Trimning är inget som görs ofta utan framför allt inför utställningar och när pälsen växt ut så pass att den blir ojämn eller blir så pass lång och tung att den inte längre orkar vara luftig/fluffig. Pälsen är tjock och många pomeranian tycker det blir jobbigt med för hög värme. Det kan leda till att vissa vill ta bort päls för att underlätta för hunden. Men faktum är att pälsen finns där även för att skydda hunden mot både värme, vatten och dylikt.

Hundens päls består bland annat av skyddande fetter som gör att smuts inte fastnar på samma sätt som på oss människor. Men visst brukar man ändå vilja bada sin hund då och då, det finns dock ingn speciell intervall som är standard. De som ställer ut sina hundar badar dom för att  få pälsen att vara på högsta nivå inför bedömningen. Om man inte håller på med utställning räcker det med att bada sin hund när den är smutsig. Vissa kan tycka att den bör bada från 2-3 gånger i månaden medan andra kanske nöjer sig med var tredje månad. Man ska dock veta att om man badar ofta så försämras hundens fettlager i pälsen och den kan inte skydda sig lika bra. När du badar/duschar din pomeranian så finns speciella hundschampon att använda. Man ska alltså inte använda samma produkter som vi människor använder. Hundschampon finns i många olika utföranden och märken. Prata med personalen på din zooaffär och beskriv just din hunds päls och hud så kan du få hjälp med vad som blir bäst för just din hund. Under badet är det viktigt att skydda hundens öron så det inte kommer in vatten i dom. Var också noga med att skölja ur allt schampo, det kan ta en stund på grund av den tjocka pälsen.

När hunden har bada/duschat så är det viktigt att torka hunden ordentligt för att få bort så mycket vatten som möjligt. Därefter så ska pomeranian fönas och borstas. Fönar gör man för att få sin hund helt torr och för att det inte ska finnas fukt som ligger mot huden och kan skapa eksem.

Nedan ser du lite exempel på produkter man kan använda för pälsvård. Klicka på bilden så får du mer information om produkten

Borste 70019 us341_alt1 136343 Kam 70026 126947 90725 126948 126959 150729 162993  134034 new1_1_10 Borste