Pälsvård

Pomeranian är ju en riktig liten nallebjörn med sin tjocka, mysiga päls. Pälsen består av en ullig del som ger pälsen sin volym och av stickhår som är den färgade pälsen som sticker ut ovanför ullen. Trots sin tjocka päls så är pälsvården hos pomeranian relativt lätt att sköta. Det räcker oftast med att borsta igenom pälsen en gång per vecka eller till och med var annan vecka. Vid fällning krävs förstås lite mer borstande då pälsen inte ramlar av själv utan måste borstas bort. När man borstar sin pomeranian så är det viktigt att man når ända ner i botten och därmed även reder ut ullen. Är det något som kan ge tovor så är det just den ulliga delen. Det är dock viktigt att veta att ullen är en del av pälsen på denna ras. Man ska alltså inte försöka ta bort ullen med en så kallad forminator men det går bra att använda en karda som reder ut och tar bort all lös ull som lossnar när din pomeranian byter ut sin pälsen. Det sker  ca två gånger om året och då är det bara att borsta/karda under ett par veckor tills det inte längre lossnar något. Din hund känns många gånger mindre och tunnare när pälsen byts ut. Hunden kan också bli torr i huden under denna period och kan då behöva ett schampo som återfuktar eller några droppar olja på maten. Det finns olika sorters olja att välja på men min rekomendation är Nutrolin, Laxolja eller Viacutan. När all lös ull är borta så börjar ny sakta växa ut. En tik som fått valpar brukar alltig byta sin päls efteråt och dessa byten kan bli rätt extrema och ge tiken ett tråkigt utseende. Men misströsta inte för detta är normalt och pälsen kommer tillbaka.

Det lättaste och  mest skonsamma för hunden är om du borstar mot hårriktningen, dvs att du borstar all päls i riktning mot huvudet i stället för ner mot rumpan. Att borsta medhårs gör det svårare att reda ut ullen ända ner i botten och nå alla tovor . Va noga med pälsen bakom öronen då det oftast bildas tovor där eftersom halsban/sele gärna hjälper till att skapa tovor just i den regionen. Större tovor eller många tovor kan göra ont och vara obehagligt för din pomeranian. Vissa hundar vill inte alls delta i pälsvården utan försöker hela tiden smita och försvåra det för ägaren att komma åt. Det är då viktigt att du vänjer din pomeranian vid denna behandling. Det gör du genom att borsta lite och ofta. Försök att göra det till en mysig stund i t.ex. soffan när familjen är samlad på kvällen. klappa och smek din pomeranain samtidigt som du använder borsen lite försiktigt. Det kan hjälpa hunden att slappna av och njuta av stunden i stället för att känna stress. Det är viktigt att du börjar träna med borste, kam och karda redan när hunden är valp. Om du har en pomeranain som visar stort obehag och stress inför pälsvården kan du börja med att endast ta fram borsten och visa den samt hålla den mot hundens kropp. När hunden slappnar av så tar du bort den och berömmer/bjuder på godis. Sen gäller det att sakta bygga upp förtroendet med små steg. Ett kan vara att man under ett par dagar tar fram borsten och bara borstar några få drag för att efter en tid utöka till att kanska borsta ett visst område. Eftersom hunden ska borstas i ca 15 år framåt så är det ett viktigt att man lägger ner tid på detta.

När det kommer till att trimma (klippa) pälsen så ska man vara försiktig. Det bästa är att rådgöra med en erfaren pomeraniauppfödare. En pomeranian ska trimmas på ett speciellt sätt och man måse vara försiktig så man inte förstör pälen. Trimning är inget som görs ofta utan framför allt för att fräsha upp och jämna till pälsen eller inför utställningar. Pälsen är tjock och många pomeranian tycker det blir jobbigt med för hög värme. Det kan leda till att vissa vill ta bort päls för att underlätta för hunden. Men faktum är att det inte hjälper din pomeranian. Den yttre pälsen, Stickhåren, finns där för att skydda hunden mot både värme, vatten, smuts och dylikt. Om du borstar oftare på sommaren så att underullen hela tiden är ordentligt utredd så passerar luften emellan stråna vilket svalkar. En tovig underull lägger sig som ett varmt täcke över huden.

Hundens päls består bland annat av skyddande fetter som gör att smuts inte fastnar på samma sätt som på oss människor. Oftast räcker det med att borsta din pomeranian så försvinner det mesta av smutsen. Men visst brukar man ändå vilja bada sin hund då och då framför allt om dom har rullat sig i något som luktar eller om det fastnat annat i pälsen som behöver tvättas bort. De som ställer ut sina hundar badar dom inför bedömningarna för att få pälsen att vara så representativ som möjligt inför bedömningen. Om man inte håller på med utställning räcker det med att bada sin hund när den är smutsig. Vissa kan tycka att den bör bada från 2-3 gånger i månaden medan andra tycker det räcker med var tredje månad. Man ska dock veta att om man badar för ofta så försämras hundens normala fettlager i pälsen vilket innebär att  pälsen inte skydda sig lika bra. När du badar/duschar din pomeranian så finns speciella hundschampon att använda. Man ska alltså inte använda samma produkter som vi människor använder. Hundschampon finns i många olika utföranden och märken. Prata med personalen på din zooaffär och beskriv just din hunds päls och hud så kan du få hjälp med vad som blir bäst för just din hund. Under badet är det viktigt att skydda hundens öron så det inte kommer in vatten i dom. Var också noga med att skölja ur allt schampo, det kan ta en stund på grund av den tjocka pälsen. Balsam behövs inte.

När hunden har bada/duschat så är det viktigt att torka hunden ordentligt för att få bort så mycket vatten som möjligt. Därefter ska du borsta igenom din pomeranians päls ordentligt och sedan föna. Fönar gör man för att få sin hund helt torr och för att få pälsen att bli vackert fluffig. Det är också bra om man fönar pomerainans för att minska risken att fukt blir kvar och "instängt" på djupet i pälsen vilket därmed kan orsaka eksem om man har otur.

Borste 70019 us341_alt1 136343 Kam 70026 pet-teezer-de-shedding-harja-vaaleansininen-68 new1_1_10 Borste 126947 90725 126948 126959 150729 162993 animology-hair-of-the-dog-shampoo_40981-fe animology-paws-relax-aromatherapy-spray-250ml-3c espree-argan-oil-coat-renewal--suihke-6d espree-keratin-oil-coat-repairing--suihke-ab hownd-miracle-white-amp-bright-shampoo-ae derbe-figblackberry-shampoo-200ml-67 nootie-schampo-aloe-amp-havre-473ml-30 nootie-daily-spritz-balsam-koumlrsbaumlrsblom-236ml-27 topline-intense-conditioner-62 134034 rukka-micro-light-badrock-granit-5e scruffs-noodle-pyyhe-harmaa-71 trixie-klaumldvaringrdshandske-dubbelsidig-19 show-dog-sax-16cm-rak-aa trixie-effileringssax-dubbelsidig-18-cm-cb trixie-sax-effilering-enkel-185-cm-48 trixie-sax-huvud-och-tass-cd