Funderar du på att köpa en pomeranian valp?

Då är det viktigt att du tänkt igenom ditt köp noga!

 Maily4

Innan du bestämmer dig för vilken hund du vill ha är det viktigt att du tänker igenom vad du vill göra med din hund. Vill du skaffa hund för att bara få en kompis eller vill du hålla på med t.ex. utställning, lydnad, agility eller rallylydnad? 

Vad du än kommer fram till så ska du ställa dig frågan: passar en Pomeranian in på dina planer eller är det en annan ras du bör söka efter? Du måste tänka igenom hur din vardag ser ut, vad du gör för att försörja dig och vilka fritidsintressen du har. Tänk även på hur din boendesituation ser ut. Vem tar hand om hunden då du är i skolan, på jobbet eller iväg på fritidsintressen? För att ta reda på om det finns plats för en hund i din vardag måste du helt osjälviskt tänka igenom vad hundens behov kräver.

Du ska t.ex. ta med i beräkningen att hunden blir omkring 15 år och behöver således rastas, passas och engageras i minst 15 år framåt. En hund behöver gå ut flera gånger om dagen oavsett väder, egna aktiviteter, sjukdom eller det faktum att man är trött efter en sen kväll. 

Har du småbarn i familjen så ska uppmärksamheten delas mellan barn och hund. Det är också viktigt att man som förälder tar huvudansvaret för hunden, det får aldrig ligga på ett barn. Har du inte barn ännu så bör du tänka igenom hur det kommer att fungera den dagen detta blir ett faktum. En pomeranian trivs inte med att vara ensam längre stunder, så om hunden inte kan följa med på dagarna bör du undersöka möjligheterna för dagmatte eller hunddagis.

En pomeranian är en liten hund men det betyder inte att engagemanget blir mindre. Dom tycker om och behöver både promenera och aktiveras. Finns det allergier i familjen så ska du överväga att avstå köp av hund. Det finns ingen hund som man kan garantera är allergivänliga. Många tror felaktigt att det är hundens päls som man är allergisk mot, men det är mer troligt att man är allergisk mot partiklar i hundens hud och saliv.

Var noga med din research så att du och hunden får bästa förutsättningarna. Att omplacera en hund är känslosamt och det är en stor och jobbig omställning för hunden. Därför är det jätteviktigt att du funderat igenom det hela så att omplacering inte behöver ske på grund av att man ångrar sig, inte har tid längre eller får annat att göra som känns roligare,

Kostnader för en pomeranianvalp är idag allt mellan 20.000-25.000 sek. Skillnaden kan bero på vart i landet du bor, om valpen har meriterade föräldrar eller inte och uppfödarens engagemang och tillförlit. I vissa fall kan priset även skilja mellan tik och hane då tikar oftast är större efterfrågan på.

Förutom själva köpesumman så finns ett flertal andra kostnader som du bör räkna med. Så som t.ex. veterinärbesök och en bra hundförsäkring. Det finns många olika försäkringsbolag att välja mellan och det är viktigt att du verkligen undersöker vad försäkringen innehåller, inte bara priset. I många fall kan priset skilja på grund av hur stor självrisken är, vilket maxbelopp försäkringen täcker, om du har en eller flera hundar i samma bolag och vad för åkommor/problem som täcks av försäkringen. I vissa bolag kan du välja mellan flera olika maxbelopp, självrisker och vad försäkringen ska innefatta och därmed kan försäkringsbeloppet variera mellan hundägare även om ni har samma bolag. En operation mindre operationen kan kosta så mycket som 30-40 tusen kronor. Du betalar dock bara självrisken och eventuellt en mindre rörlig del under förutsattning att försäkringsbolaget godkänner skadan. Det maxbelopp som gäller för försäkringen gäller på årsbasis. Så om din hund måste opereras för 30.000:- och du har ett maxbelopp på 45.000:- så har du bara 15.000 kr kvar resterande år. Jag rekommenderar alla mina valpköpare att ha en hundförsäkring då du aldrig vet vad som kan hända den lilla livliga Pomeranianvalpen eller en busig vuxen hund.

Förutom ovanstående så ska du räkna med en månadskostnad för mat, godis, bajspåsar och eventuella tillbehör. Jag som din uppfödare kan hjälpa dig räkna ut en ungefärlig månadskostnad om du vill det.

Nästa steg är att hitta den valp du söker. Det är viktigt att du vänder dig till seriösa uppfödare som är registrerade i Svenska Kennelklubben.  Dessa har regler att följa i sin avel och kontrolleras av Svenska kennelklubben. En registrerad kennel säljer sina valpar med stamtavla och juridiskt framtagna kontrakt vilket ger en ökad trygghet för dig som köpare. De olika uppfödarna hittar du på SKK:s hemsida eller hos pomeranianklubben.

Var noga i ditt val av kennel och se till att besöka uppfödare och valp innan du bestämmer dig. Det är i dagsläget inte så lätt att få tag på valpar då efterfrågan är större än tillgången, du måste ha tålamog. Viktigt är att du inte gör avkall på din noggrannhet i ditt sökande för att få en valp så snart som möjligt. Ett snabbt beslut utan vidare undersökning kan leda till tråkiga upplevelser.

Att välja valp är inte heller lätt. Du ska först ta reda på om det är en tik eller hane du vill ha och sen även hur du vill att den ska se ut och vilka förutsättningar du söker. Läs och lär dig om rasen och försök sedan besöka flera hundar för att bilda dig en uppfattning om vad det är du söker. Att besöka hundutställningar är ett bra verktyg för att lära dig mer och få träffa olika individer innan du bestämmer dig. För att till slut söka efter just din valp är det bra om du kontaktar flera uppfödare, visar ditt intresse och hör dig för om dom har planerat några kullar. Oftast erbjuds ett livslångt stöd från kenneln som innebär att du kan höra av dig för råd och stöd under hela hundens liv. Det är därför viktigt att du känner dig bekväm med den kennel du har valt så att ert samarbete blir till belåtenhet.

Tänk på att om du vill köpa en valp för utställning bör du försöka hitta en uppfödare som avlar på rastypiska hundar. Berätta gärna för uppfödaren om ditt intresse så att du kan få så mycket hjälp som möjligt med ditt val. På Pomeranianklubbens hemsida kan du läsa mer om hur en rastypisk pomeranian ska se ut. Uppfödaren kan dock aldrig garantera dig en valp som kommer gå bra i utställning då det tar tid innan man kan se hur valpen utvecklas. Valparna säljs därför alltid till sällskap eftersom det inte finns några garantier även om valpen kommer från meriterade föräldrar. Men en duktig uppfödare kan i regel säga om en valp ser lovande ut eller inte.

Var noga med att du får träffa valpens mamma innan du bestämmer dig för att köpa valpen. Har du tur så kanske även pappan finns tillgänglig och då kan du få en aning om vad du har att vänta dig av din valp.  Förutom utseende och kön så är även föräldrarnas mentalitet viktig. Rädsla, aggressivt beteende och nervositet är exempel på beteenden som kan gå i arv. Det är också viktigt att höra dig för om valpens föräldrars sjukdomshistorik. Det finns sjukdomar i alla raser, läsa på om dessa och ställa mycket frågor till uppfödaren. Pomeranian har bland annat problem med sina knäleder vilket kallas patella. En hudåkomma vid namn BSD/Alopecia X förekommer också i rasen liksom tand och ögonproblem.

Innan du hämtar din valp behöver du göra en del inköp. Din uppfödare eller din lokala zooaffär kan hjälpa dig med en lista på saker som behövs. Exempel på tillbehör som kan vara bra att införskaffa är: Mat och vattenskål, transportbur, hundbädd, koppel, tillbehör för pälsvård, klosax, bajspåsar, schampoo, leksaker, godis och mat, läs mer under fliken "Valpens tillbehör". Prata med uppfödaren om vilken mat som valpen ätit den senaste tiden. Köp samma sort och vill du senare byta så kan du göra det genom att vänja in valpen sakta med det nya fodret.

 Lycka till!

 

Köpa Pomeranian valp av Weeny Sweet Pom

När du köper en Pomeranian valp från Weeny Sweet Pom är mitt mål att ditt valpköp ska kännas lyckat, tryggt och generera en hel massa glädje och kärlek. Hos min kennel garanterar jag att all uppfödning och försäljning sker enligt SKKs regler och riktlinjer. Jag har stort förtroende för Svenska kennelklubben och dess medarbetare och vill ge valpen och dig som köpare den bästa möjliga starten. Jag rekommenderar alla mina valpköpare att bli medlemmar i SKK och framför allt att använda deras websida där man kan hitta mycket läsvärt. Jag kommer alltid finnas till för dig och din Weeny Sweet Pom hund om du behöver råd, stöd eller hjälp med något. Min förhoppning är att jag ska få följa mina avkommor på något sätt och kanske få en hint om hur dom utvecklats och vad dom gjort för framsteg.

När du har valt en valp kommer du få erlägga en handpenning på 15 % av priser. Detta är en garanti för både dig som köpare och för mig som uppfödare. När avgiften är betald är du garanterad denna valp och ingen annan har rätt att köpa den. Om du däremot ångrar dig och hoppar av ditt köp så får du inte tillbaka din handpenning. Medan du väntar på att din valp växer till sig är du välkommen att följa din valps utveckling här på min hemsida eller genom besök hemma hos mig. Tiken kommer ta hand om och bo med sina valpar fram till dom blir 10 veckor och är klara att flytta till sina nya familjer (Ingen valp säljes före 8 veckors ålder). Innan du ska hämta din valp så kommer den att besiktas av veterinär, vaccineras och chip märkas. Jag kommer även att avmaska valpen och klippa klorna ett par gånger.

Weeny Sweet Poms alla valpar är givetvis doldafelförsäkrade i Agria i 3 år. Dom kommer också att försäkras från 6 veckors ålder och därför ha gällande försäkring vid köptillfället. Du som valpköpar kan då fördelaktigt välja att överta min försäkring eller att låta ditt försäkringsbolag överta den pågående försäkringen. Då slipper du karensdagar och din valp kommer vara försäkrad från första dagen. 

Priset för en pomeranian valp med stamtavla i Stockholmsområdet, ligger för närvarande mellan ca 28.000 - 35.000 SEK med en handpenningen på 15% av priset

När du hämtar din valp får du även med följande saker:

  • Köpeavtal.
  • Stamtavla (Intyg på regristrering i SKK).
  • Besiktningsintyg från veterinär som anger valpens hälsotillstånd (Intyget får inte vara äldre än 7 dagar).
  • En pärm fylld med information om allt ifrån rasen och din valps första åtta levnadsveckor till pälsvård, kloklippning, faror för hunden och annat som kan vara intressant att läsa om. Bra informationmaterial, tips och råd om att vara valpägare.
  • Valppaket från Royal Canin, Agria, Arken Zoo och Buddy Petfood (Innehållet kan variera)
  • Weeny Sweet Poms eget valppaket som innehåller smakprov av tuggben och godis, en stor filt och två leksak.
  • Ett ägarbevis som ska skickas in till Jordbruksverket och ett till SKK.
  • Livslång support kring hunden.